Salı, Mart 2

'Hangi savaş 'barış'tan daha büyüK! "




Ağlamak için başına oturulan filmler vardır ya(benim için vardır mesela;) )hani gülmek için hevesle izlemeye hazır hale gelmek gibi bir komedi filmini..

aslında bu film öyle bir film değil de..yani 'Güneşi Gördüm'ü 3. kez bu yüzden izlemedim..
her defasında Mahsun Kırmızıgül'e biraz daha takdirle baktığım kesin..keşke diyorum daha önce bu işle başlasaymış ama sonra diyorum ki 'herşey anını bekler'..söyleyecek söz yok; yaptığı iki filmi de birbirinden başarılı..ve öyle hassas yerleri iz etmiş ki kendisine..bizzat yaşanıp çekilmiş gibi..Özellikle 'Güneşi Gördüm'..hiç bir sahnesi boş değil,boşlukta değil..

aynı yerlere aynı kıvamı tutturarak gülüp, hüzün döktüm sızlatan aynı noktalara gözlerimden..insana özgü sanırdım büyüyememişlik,bazen acizlik; aynı hatalara bile bile düşüp sızlanmalar büyümeyen bir ruha gözyaşı akıtmalar..
meğer insandan da dışarı taşıp bir kıtayı bile kapsayabiliyormuş bazen bütün bir dünyayı..
*'kabuk bağlatmıyormuş bile kanayan yaralara..'

biz bu kadar mıyız? İnsan bu mudur gerçekten?bu mu olmalı?

için için sızlıyorum..bugün ileri doğru adım atarken,teknolojiyle yarış tutup jetgillere komşu gider vaziyete gelmişken! nasıl oluyor da habire geri sardırıyoruz..nasıl oluyor da insani duygularımızı doruklara ulaştırmamız beklenir bir zamandan biz tersine akıyoruz?

mantık aramak bile saçma söylenenlerde,yaşananlarda..
siz daha doğmamışken işlenen suçlardan, yapılan soykırımlardan hüküm giyiyorsunuz..bir kan davasının kucağına doğuyorsunuz adeta..kan davalarını kınar, ceza getirip yasa çıkarırken işlenen suçlara;kıtalar arası, ülkeler arası hatta bölgeler arası soğuk-sıcak savaşlara adınızı yazdırıyorsunuz!tanımadığınız insanlara kin gütmeyi öğreniyorsunuz..'şu'ysa kötü 'bu'ysa iyi giydiriyorsunuz yine hiç görmediklerinize..

bir insan daha doğmadan sınıflara ayrılabilir mi?
seçebilir mi cinsini,türünü,familyasını!! seçebilir mi dinini,zengir mi fakir mi doğacağını?
bütün bunlara eli mahkum dünyaya gelirken tüm seçememişliklerinin hükmünü nasıl giydirir insanoğlu denen ve giderek kelimeden dışarı taşan 'insancıklar'!!
bu nasıl bir yanılgıdır..nasıl bir cahiliyet!

Oysa "bebeklerin vatanı yoktur" der şair..bebeklerin vatanı yoktur..
ve birbirimizden öğrenmemiz gereken tüm güzellikleri erteleyip,mahrum bıraktırılıp, öğrenemediklerimizi unutmaya programlanıyoruz..

filmde öyle güzel söylemler vardı ki..işte dedim bunları söyleyenlere 'insan'! denir..!
ve bu dünyayı yöneten kirli elleri düşündüm..'nerde yoktuk,nerde olamadık'** da kötü adamlar bütün başları tuttu dedim..
Filmde diyordu ki-"Devletin başındakilerin kavga ettiği bir ülkede,halktan barış içinde yaşamasını bekleyemezsin!"..öyle ya..öyle değil mi..bu kine susamışlık bizim birilerine bakarak kararmamızdan ileri geliyor..oysa iyilik etkilemeliydi 'kötü iyiye baka baka iyi olmalıydı'..bu kadar az olamayız..inşallah..

Hem artık sorsanıza kendinize "HANGİ SAVAŞ BARIŞTAN DAHA BÜYÜK!"

-Ebr-i Nisan-

2 yorum:

anka dedi ki...

bu savaş eğer adı savaşsa o halk kullanıldığını anlamadan bitmez.
malesef..
bugün de yandı ciğerimiz nereye kadar devam edecek bilmiyorum ama yeter bitsin artık..

Ebr-i Nisan:) dedi ki...

evet bitsin artık..
bu tahammülümüzün sınırlarını fazlasıyla aşıyor..

insan beyni algılamakta zorlanıyor mesela mahmur'dan gelenlerin elini kolunu sallayarak sinemaya gider gibi ülkeye girip çıkmalarını..!

Allah büyüktür..acıyorum da burda ödenmeyecek bedellerin yükü fazlasıyla ağırlaşıyor cana zulmedenler için..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Counters
Free Web Counter