Cumartesi, Nisan 16

Hayal Bilgisi Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi Nisan Sayısı


HAYAL BİLGİSİ KÜLTÜR SANAT VE EDEBİYAT DERGİSİ'NİN 2. SAYISI YAYINLANDI

Buna hakkın ...yok insanlık!

Değerli Dostlar,

Hayal Bilgisi, ikinci sayısını sizlerle buluşturmanın sevincini yaşıyor. ‘Huzur’ konulu Mart sayımızın ardından, Nisan’da, ‘Savaş Çocukları’ konusunu ele aldık.

Yıl 2011 ve biz hala bütün akılalmazlığıyla savaşlar üretiyoruz ‘ahlak birikimlerimizle’. Kan, ölüm koleksiyonlarına malzeme oluyor.


Hayata gözlerinizi hangi toprak parçasında açmış olursanız olun; savaş, bütün olasılıkları zorlayarak kapınızı çalabiliyor. Ve siz, hiçbir hesaplaşmanın tarafı olmasanız dahi, tutmayan hesaplara kurban olabiliyorsunuz. Adını hayatınızda dahi duymadığınız liderlerin çıkar oyunları, sizi sevdiklerinizden ayırabiliyor. Yani, tıpkı sizin gibi etten ve kemikten olan ‘önemli insanlar’, umrunuzda dahi olmayan nedenlerle, sizi, ailenizi, sevdiğiniz herkesi ve her şeyi, büyük bir nefret ile öldürebiliyor.


Bugün, sadece televizyon etkisi ile, insanlar süregelen savaşları, aktörleri, gizli aktörleri çok iyi çözümleyebiliyor. Ve naklen izliyoruz olup biteni. Bütün dünya şahit oluyor zulümlere. Önce bombalıyoruz, sonra insani yardım ve ‘demokrasi kolileri’ naklediyoruz. Para, bütün yaraları sarabilir sanıyoruz. Binlerce çocuk için mezarlar kazılıyor ve binlerce çocuk, ailelerinin mezarları başında ağlıyor.



Savaşların ruhen ve bedenen sakat ve yetim bıraktığı milyonlarca çocuk var. Soğuk savaşlar, ambargolar ile, fiili olmasa da, ekonomik olarak bir savaşın içine doğmuş çocuklar, hastalıklar, açlık ve temiz su eksikliği gibi nedenlerle hayatlarını kaybediyor. İzledikçe hüzünleniyoruz. Hüzünlenmekten ibaret bir tavır ile devam ediyoruz hayatlarımıza.



Duygulanıyoruz savaş çocukları için. Gözyaşı döküyoruz. Ama hepsi bu! Çocukları da siyasetin, çekişmelerin, anlaşmazlıkların bir parçası olarak görüyoruz. Oysa daha fazlasını biriktiriyor çocuklar. Bizim hiçbir şekilde tasavvur edemeyeceğimiz acılar çekiyorlar. Yalnızlıkların en derin’ini taşıyorlar yüreklerinde. Ve gölgelerine bile güvenmedikleri bir dünyada, yedi milyar insandan ‘korkarak’ yaşıyorlar.



Savaş çocukları, hiçbirimize güvenemiyor; dünyanın bir yarısı onlara silahlarını doğrultuyor çünkü, öteki yarısı ise bunu film sahneleri gibi izliyor sadece.


2. sayısında, Hayal Bilgisi’nin okuruyla buluşturduğu isimler şöyle:

∞ Mesut Gül ∞ Cihat Albayrak ∞ Müzeyyen Çelik ∞ Ahmet Kanter ∞ Çöygün Selcen ∞ İnci Erkan ∞ Hakan Bilge ∞ Saadet Sorgun ∞ Ayşe Ünsal ∞ Mehdi Akan ∞ Boğaç Haxhijahja ∞ Yelda Karataş ∞ Esra Dülger ∞ Siraleyna Sevgili ∞ Meliha Kar ∞ Uğur Işık ∞ Kâmuran Başdemir ∞ Oktay Özman ∞ Bedia Belkıs Balcılar ∞ Durkaya İpşir ∞ Gülşen Çağan ∞ Ebru Balcı ∞


Dergimizin ilk sayısından edinmek, abone olmak, fikirlerinizi paylaşmak, ayrıca eser gönderimi ile ilgili konular için:


hayalbilgisi@windowslive.com


http://facebook.com/hayalbilgisi

http://hayalbilgisi.org/


CİHAT ALBAYRAK
Genel Yayın Yönetmeni

3 yorum:

arkashx dedi ki...

yeniden merhaba..seni ziyarete gelip te burda bulmak hani hiç bırakmamış gibi hani uzun bir zaman geçmemiş gibi seni yeniden bu kahve kokusu bu bahar kokusu bu kitap:)kokusu içinde öylece bulmak ne kadar güzel bir bilsen..hoşgeldim böyle hissediyorum ben :)ve sabırsızlıkla bekliyorum derginin elimd eolacağı anı..sanrıım çok güzel oldu..yoruldunuz ama güzel oldu diye düşünüyorum..hoş elim egeçip okuyunca eleştirilerimide illaki yazacağım:)belki acımasız bile olabilir:)burda olmayı özlemişim..sağlıcakla kal..

Ebr-i Nisan:) dedi ki...

Sevgili dostuum hoşgeldiiin:)tabii ki de hoşgeldin.)
Seni yeniden burda görmek ne güzel böyle:)
İnşaallah dergiler yarın ya da en geç salı günü elinde olur;)ve illa ki eleştirilerini bekliyorum dostum;)
İki sayısını da gönderdim aradaki güzelliği göreceksin, bundan sonraki sayıların çok çok daha güzel olacağının kanıtıdır aynı zamanda:)

Çok güzel bir şey bu gerçekten:) demiştin ya sen de insanın çocuğu gibi oluyor diye aynen öyle..doğdu,ilk adımlarını attı, gözümüzün önünde büyüyecek inşallah..

sesin eksik olmasın Hayat Güzeldir'den dostum sen de sağlıcakla kalasın.)

Dergi dedi ki...

Paylaşımınız için teşekkürler.. Kolay gelsin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Counters
Free Web Counter