Pazartesi, Mart 16

Tuğba Sarıünal | Sanrı


SanrıTuğba Sarıünal'ın ikinci kitabı. Destek Yayınları'ndan 2014'ün Kasım'ında roman olarak çıkıp okuyucuyla buluşan kitap, bu haline yine Tuğba Sarıünal'ın yazdığı bir senaryodan uyarlanmış. Bir medikal polisiye olan roman daha ilk sayfasından okuyucuya çok şey vereceğinin altını çiziyor. Öyle ki belki bildiklerinizi okumaktan ya da bilmediklerinizi öğrenmeye başlamaktan mutluluk duyarak elinize kaleminizi alıp not tutmaya başlıyorsunuz.
Roman akıl hastanesinde tedavi gören bir doktorun gözlemleriyle, düşünceleri ve yaşadıklarıyla anlatmaya başlıyor kendini. Mesleğine aşık Doktor Tamer'in en büyük tutkusu ilaçlar. Ilaçlar onun için eşinden, evliliğinden bile önce geliyor. Hayatta heyecanını en canlı tutan etken, bu konuda sürekli kendini araştırma, geliştirmeye veren doktorumuz zekasıyla kendisini takip ettiren bir dizi karakteri gibi. Kimi zaman aklının ona oynadığı oyunlarla sizin de başınız dönüyor, lakin sonra hiç beklemediğiniz biçimde yön değiştiriyor rüzgar.
Tahmin edilenin peşine düşmek sıkıcı gelir çoğumuza, bu kitapta peşini bırakamayacağınız bir hikayenin sıklıkla yanılan tarafısınız. Acabalar aklınızı kurcalarken yanılmak hoşunuza gidecek ve tahmin etmediğiniz bir sonla istemeyerek kitapınızla vedalaşmak zorunda kalacaksınız.
Kitaptan Neler Öğrenmedik ki 
  • Nöroleptik ilaçların, beyindeki sinir hücreleri arasında iletişimi sağlayan dopamin denilen maddenin aşırı etkinliğini yok ederek görülen sanrıları ortadan kaldırıldığını. 
  • Ilaçların mucizevi karışımlar olduğunu biliyorduk. Penisilin in yeşil küf mantarından elde edildiğinden, aspirinin hammaddesinin söğüt ağacı olduğundan, yılanın avını sindirmek için salgıladığı zehirden tansiyon düşürücü üretildiğinden kaçımız haberdardık. 
  • Bulduğu çubuk karakterin yanına bir kutu kola açan Doktor Tamer bize tarihte üretilen ilk kolanın Hazım ilacı olarak eczanelerde satıldığından, bir süre sonra sulandırılarak serinletici bir içeceğe dönüştürüldüğünden bahsediyor.
  • Bebeklerin ilk aylarında kan şekerinin düşmesinin ölümcül olabileceğini, ağlamasalar dahi en az 2 saatte bir emzirilmeleri gerektiğini. Bebeklerin doğumdan sonraki birkaç gün kilo vermelerinin, akciğerlerindeki suyu atmalarından kaynaklandığını ve bunun normal olduğunu ve buradan okumak yerine romanın akışına kapılıp okumanızı tercih ettiğimiz daha bir sürü bilgiyi dimağınıza almak için alıcılarınızı açık tutarak okuyun. 




Yazara Katılıyorum 
"Aslında konuşabilmek insana verilmiş en büyük lütufken, karşınızda doğru dinleyici bulamadığınızda tam bir ızdıraba dönüşüyordu." |sayfa 116
"Konuşamamak bir kadın için en kötü dışavurum yolu olmalıydı, içinde biriktirdiği herşey; öfkesi, kırgınlığı, tutkusu bir türlü azından dökülüp kelimelere dönüşememişti." | sayfa 38
Tuğba Sarıünal okuduğunuz ilk kitabıyla sizi Israrla diğer kitaplarını da okumaya çağıran yazarlardan. Yazarın zekice kurguladığı, her sayfasını merakla okuduğumuz Sanrı'dan sonra sıra ilk kitabı olan Nakil'de.
-Ayşe Ünsal-

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Counters
Free Web Counter